Intelligent Testing

Ékes

Ékes befogók jellemzői (Keil-Probenhalter)Allround-Line_Z050TH_KeilPH-8404_Fmax50kN

Az ékes befogó erős alaptestből, cserélhető vagy fixen beépített befogópofákból és a befogópofák zárását/nyitását szolgáló kezelőelemből áll.

  • Az ékes befogó kiválóan használható olyan próbatestek esetében, amikor a próbatest a szorítóerő hatására elvékonyodik. Ebben az esetben a befogó automatikusan rászorít a próbatestre, kiegyenlíti annak vékonyodását.
  • Az ékes befogó szimmetrikusan zár. Ezáltal a próbatest befogása automatikusan a vizsgálat tengelyében történik.
  • A hosszú befogási hossz miatt kisebb szorítóerő szükséges.
  • Hőmérsékletállósága és viszonylag alacsonyabb magassága miatt jól használható hőkamrákban.

„Emelő” elvű ékes befogó
Hebel-Keil_03
Önszorító befogó. Az emelőkar mozdításával és rugó segítségével befogásnál   a próbatestre szorítóerő kerül. A fő szorítóerő a húzóterhelés létrejöttekor hat. A szorítóerő arányos a beofgópofák ékpályán történő elmozulásával. Ezen befogó előnye a gyors és a kezelő számára kevés erőt igénylő befogás.

„Body over wedge” befogóKoerper_ueber_Keil_03

Ezen befogó nagy szorítóerőt biztosít. Az előszorítás csavaros orsó segítségével történik. A fő szorítóerő a húzás alatt keletkezik. Ezen típusú befogó két fő előnye: csúszásra hajlamos próbatestek esetén a vizsgálat elejétől biztosított a próbatest megfogása, a befogási hossz nem változik. Ezen felül a nyúlássebességre szabályozott mérések is precízebben elvégezhetők, mint az ISO 6891-1 (2009) Methode A („closed loop”) és az ASTM E 8 (2009) Methode B szabvány szerinti mérések.